Co do bytu?můj vysněný byt

Chuť pěstovaná doma

Publikováno 25.11.2013 v 17:04 v kategorii Dům, byt a zahrada, přečteno: 8x

Stejně jako sůl, přidáváme do mnoha jídel bylinky - zelené koření, které dává pokrmům nezaměnitelnou chuť a aroma. I když si většinu kořenících přípravků a vůbec sušené koření můžeme běžně koupit v obchodech, je možné mnohé z nich pěstovat doma za oknem a mít tak čerstvou přísadu vždy po ruce.

Vhodnými druhy na přímou výsevu do truhlíku za oknem jsou kromě oblíbené pažitky hlavně bazalka, řeřicha, různé druhy máty, mateřídouška, tymián, nebo kopr. Ze zakoupených sazenic je možné vypěstovat libeček, majoránka, šalvěj, rozmarýn.

Zelený pepř plní v pokrmech důležitou společný úkol: povzbuzuje čich, zvyšuje apetit, podporuje vylučování trávicích šťáv a vstřebávání živin a urychluje metabolismus. Do dětské lehátko www.babynabytek.cz/lehatka-k111/ přidáváme čerstvě utržené bylinky po správné úpravě, ke které používáme různé sekáčky a nerez nože, velmi praktická je také tak zvaná kolébka.

Pokud se rostlinkám za oknem daří, nejsme většinou schopni veškerou vyrostlou zelenou masu zpracovat do jídel najednou. Proto bychom měli vhodné části rostlin v optimálním vegetačním stadiu, zpravidla před vykvetením, posbírat a připravené na kuchyňské zpracování uskladnit. Tradiční sušení není praktické - riskujeme, že do rostlin vniknou plísně nebo hmyzí škůdci. Lepší je rostlinky zmrazit!

Odtrhneme mladé listy nebo nať, omyjeme, necháme okapat, nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme, vložíme do mikrotenového sáčku a zamrazíme například v plastovém kelímku. Pak stačí potřebnou dávku ukrojit do omáčky nebo polévky. Mražené byliny si tak uchovávají maximum aroma, léčivých látek i vitamínů.

FOTO DREAMSTIME, EVA SOLO, KUCHENPROFI

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?